top of page

Nachtrust is jouw key partner!

Bijgewerkt op: 22 mrt. 2023

Een goede nachtrust is van essentieel belang, want de voordelen zijn oneindig. Als jij zelf geen optimale nachtrust ervaart kan je dit verbeteren. Deze verbeteringen zullen voor een positieve impuls zorgen. Naast een belangrijke gezondheid is het natuurlijk ook erg belangrijk dat je gelukkig bent en energie haalt uit een goede nachtrust.


De oorzaak van jouw slechte nachtrust

Het is belangrijk dat je kan achterhalen waar de oorzaak ligt van jouw slechte nachtrust. Een slechte nachtrust kan veroorzaakt worden door verschillende factoren. Dit kunnen fysieke, situationele of psychologische factoren zijn. Een voorbeeld van een fysieke oorzaak kan een verandering in hormonen zijn. Een zwangere vrouw of een vrouw in haar overgang, kan door deze verandering problemen ervaren tijdens het slapen. Andere fysieke oorzaken kunnen ontstaan door: sporten of eten voor het slapen.


Een slechte nachtrust kan veroorzaakt worden door verschillende factoren. Dit kunnen fysieke, situationele of psychologische factoren zijn.
Situationele oorzaken

Ook kan je last hebben van situationele oorzaken. Je kan hierbij denken aan weersveranderingen of persoonlijke situaties die je meemaakt. Een situationele oorzaak kan ook een slecht uitgeruste slaapkamer zijn. Een goed matras is van groot belang voor je lichaam, maar daarnaast heeft een opgeruimde kamer ook een positieve invloed.


Psychologische oorzaken

Als laatste punt kan je ook last hebben van psychologische oorzaken. Een depressie kan zorgen voor vroegtijdig en veelvuldig wakker worden. Maar slaapproblemen en depressies gaan hand in hand. Want slaapproblemen kunnen ook weer leiden tot een depressie. Zo zorgt de angst om niet in slaap te kunnen vallen, ervoor dat dit je wakker houdt.


Wij bespreken hieronder enkele allround tips die ervoor kunnen zorgen dat je je nachtrust kan verbeteren.


1. Laat de gedachte van 8 uur slaap los

Deze gedachte gaat je namelijk niet helpen om makkelijk in slaap te komen. Angst om niet in slaap te kunnen vallen, zorgt ervoor dat dit je wakker houdt. Dit veroorzaakt slapeloosheid. De gevolgen hiervan, zoals angstige gedachten en lichamelijke spanningen, werken dan eigenlijk als een soort cyclus.


2. Maak je klaar om te gaan slapen

Melatonine is een hormoon dat door het lichaam zelf wordt geproduceerd. Het lichaam maakt pas melatonine aan als het donker begint te worden. Er wordt op deze manier een signaal afgegeven dat het tijd is om te gaan slapen. Het is dus belangrijk dat je kamer donker genoeg is en je op tijd je elektronische apparaten ter zijde legt. Vind je dit erg lastig? Zorg er dan voor dat je de helderheid van je scherm wat lager zet.


3. Eet geen zware maaltijden voor het slapen

Ga niet direct na het eten van een zware en/of warme maaltijd in bed liggen. Je slaapt hierdoor namelijk onrustiger. Eet dus gezond en op regelmatige tijden. Probeer 1 uur voor het slapen grote maaltijden te vermijden. Ga echter ook niet slapen met honger. Eet dan liever iets lichts.


4. Zorg voor de juiste lichamelijke ondersteuning

Wat is de oorzaak van jouw fysieke klacht/klachten? De tussenwervelschijven van jouw wervelkolom liggen tussen twee wervels. En beschermen deze tegen overbelasting, die bijvoorbeeld kan ontstaan door het tillen van zware voorwerpen. Deze tussenwervelschijven lijken op kussentjes gevuld met vocht. Bij elke belasting verdwijnt er vocht uit het kussentje, waardoor het de omliggende wervels minder goed kan beschermen. Het is van groot belang om je wervelkolom tijdens de slaap te ontlasten. Want juist tijdens de slaap nemen de tussenwervelschijven weer vocht en voedingsstoffen terug op. Bij de juiste slaaphouding kunnen jouw tussenwervelschijven volledig herstellen. Een verkeerde slaaphouding of een slechte ondersteuning kan leiden tot chronische klachten.


Er zijn veel manieren om beter te kunnen slapen, maar uiteindelijk begint een goede nachtrust bij een goed matras. Hoeveel ondersteuning jij nodig hebt hangt af van je lichaamsbouw, gewicht en slaaphouding. Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen met de juiste ondersteuning? Kijk dan gerust verder op deze website!

24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page