Een matras kiezen doe je niet elke dag. Het lijkt een hele opgave; het aanbod is immers groot waardoor je door de bomen het bos misschien niet meer ziet. Toch is het lang niet zo moeilijk als het lijkt, mits je maar over de juiste informatie beschikt. Als je jezelf een beetje verdiept in de mogelijkheden dan maak je de juiste keuze voor een matras dat bij jouw persoonlijke situatie past. Let hierbij op de volgende 9 elementen.
#1 Lengte
Je lichaamslengte is van belang om de maat van je matras te bepalen. Is je lengte gemiddeld, dan volstaat een matras van 200 cm lang. Ben je langer dan gemiddeld? Kies dan zeker voor een matras van 210 cm of misschien zelfs wel 220 cm. Houd er rekening mee dat je matras ongeveer 20 cm langer moet zijn dan je eigen lengte.
#2 Gewicht
Je lichaamsgewicht speelt een belangrijke rol bij het kiezen van het juiste matras. De kern van het matras, vering of schuim, zorgt voor de ondersteuning. Pocketvering en koudschuim matrassen zorgen vaak voor de stevigste ondersteuning. Bij Dice kijken we wat het beste bij jouw lichaam past, zodat een optimale nachtrust kan worden gerealiseerd.
#3 Postuur
Naast je lengte is het natuurlijk ook belangrijk om rekening te houden met je postuur om de breedte van je matras te bepalen. Bij een normaal postuur is een standaardbreedte van 90 cm prima. Heb je een breed postuur dan zal een matras met een breedte van 100 cm veel prettiger liggen en meer ruimte bieden.
#4 Slaaphouding
Een goed matras ondersteunt op de juiste plaatsen en daarom is het belangrijk om te weten hoe uw houding tijdens het slapen is. Ligt u veel op uw buik? Dan is een stevig ligcomfort belangrijk om te voorkomen dat de ruggenwervel in een holle kromming komt te liggen. Slaapt u meer op uw zij of rug? Dan is het belangrijk dat zowel de heupen als de schouders goed ondersteund worden.
#5 Fysieke klachten
Een matras kan er aan bijdragen dat lichamelijke klachten minder snel voorkomen, afnemen of zelfs verdwijnen. Bij fysieke klachten wordt vaak een latex of traagschuim matras of topper geadviseerd vanwege de drukverlagende eigenschappen.
#6 Warmte
Latex en traagschuim matrassen ventileren minder goed waardoor warmte langer behouden blijft. Hierdoor zijn ze geschikt voor mensen die het snel koud hebben. Daarentegen hebben koudschuim en pocketvering matrassen juist goede ventilerende eigenschappen. Deze zijn weer geschikt voor mensen die het snel warm hebben of meer dan gemiddeld transpireren.
#7 Ventilatie
Per nacht verlies je 300 milliliter tot een halve liter vocht per nacht wat kan leiden tot schimmelvorming. Bij een goede ventilatie wordt het vocht goed afgevoerd en verdampt het buiten het matras. Kijk dus altijd naar de ventilatie van zowel het matras als de matrashoes. Met een molton hoeslaken bescherm je je matras nog eens extra en verleng je ook zeker de levensduur ervan.
#8 Prijs
De prijs van een matras kan erg uiteenlopen. Vaak is goedkoop duurkoop. Als je je bedenkt dat je 1/3 van je leven op je matras ligt, besef je dat het ook een hele belangrijke investering is. Denk goed na hoe belangrijk je matras voor jou is en kies vooral voor een voor jou passend matras.
#9 Allergieën
Er bestaan matrassen die vrij zijn van schadelijke stoffen en of antiallergisch zijn. Hoe staat het met huisstofmijten en andere materiaalstoffen waar je allergisch voor bent? Let bij de aanschaf van een matras dan op de kenmerken van een matras.
Comments